27/02/09

ANEKDOT 50...


KOMUNIKASI BERKESAN – Di mana silapnya..?

Seorang Pengarah Urusan memberi arahan kepada Pengarahnya...

“Esok akan ada gerhana matahari penuh pada pukul sembilan pagi. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari. Untuk menyambut dan melihat peristiwa ini, seluruh pekerja diminta untuk berkumpul di padang dengan berpakaian kemas. Saya akan menjelaskan fenomena alam ini kepada mereka. Jika esok hujan.. dan kita tidak boleh melihatnya dengan jelas - kita akan berkumpul di kantin saja.”

Lalu Pengarah itu menyampaikan arahan bos nya kepada Ketua Jabatan...

Ini adalah arahan Pengarah Urusan... esok pada pukul sembilan pagi akan ada gerhana matahari penuh. Jika esok hujan, kita tidak boleh berkumpul di padang untuk melihatnya dengan berpakaian kemas. Dengan demikian, peristiwa gerhana matahari ini akan dijelaskan oleh Pengarah Urusan di kantin sahaja. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari.”

Seterusnya Ketua jabatan pula menyampaikan pada ketua seksyen...

“Ini adalah arahan dari Pengarah Urusan... esok kita akan mengikuti peristiwa gerhana matahari di kantin pada pukul sembilan pagi dengan berpakaian kemas. Pengarah Urusan akan menjelaskan apakah esok akan hujan atau tidak. Ini adalah kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari.”

Seterusnya Ketua Seksyen pula menyampaikan amanat tadi kepada penyelia...

“Jika esok turun hujan di kantin.. kejadian yang tak boleh kita lihat setiap hari, Pengarah Urusan, dengan berpakaian kemas akan gerhana pada pukul sembilan pagi.”

Akhir sekali penyelia menyampaikan arahan tersebut kepada para pekerjanya...

“Esok pagi... pada pukul sembilan... Pengarah Urusan akan gerhana. Sayang sekali, kita tidak boleh melihatnya setiap hari.”

Nota hujung: Cuba kesan – di mana silapnya.
Lebih baik semua arahan disampaikan secara bertulis.

Sumber : Emel Pak Lawak