24/07/09

ANEKDOT 114...BAHASA CINTA AKAUNTAN(?)




Cinta...memang asyiknya cinta. Namun kata orang, setiap orang ada cara meluahkan rasa cintanya. Bahasa cinta selalunya mengasyikkan, tidak berterus terang dan sering kali penuh dengan kias dan tidak kurang juga banyak ambiguitinya. Bayangkan kalau seorang akauntan meluahkan perasaan cintanya menggunakan bahasa akaunting. Beginikah agaknya...?

Aku akan meng-CREDIT cintaku padamu, bila kamu men-DEBIT untukku cintamu. Aku akan mencatat kisah cinta kita dalam sebuah JOURNAL, dan mem-POST-ing nya ke dalam LEDGER hatiku. Aku akan menjaga sebuah ACCOUNT cintamu, berdasarkan DOUBLE-ENTRY. Dengan cara ini kamu akan tahu BALANCE credit atau debit, dan AMOUNT dari cintaku padamu.

Kemesraan kita tercatat dalam WORKSHEET (LEMBARAN KERJA). Kadang-kadang perlu kita lakukan ADJUSTING ENTRIES (PELARASAN) untuk menjaga cinta kita tetap kukuh. TRIAL BALANCE (IMBANGAN DUGA) memperlihatkan bahawa kita serius satu sama lain, sebab TOTAL daripada cinta kita ternyata satu dan sama. Maka kita lakukan CLOSING ENTRIES saat kita setuju untuk menikah.

PROFIT & LOSS statement, menyatakan apa yang telah terjadi kemudian, mari bersama-sama kita lihat BALANCE SHEET kita, apa saja ASSETS & LIABILITIES kita ??
Nota hujung: Aku terbayangkan surat cinta orang dulu-dulu - banyaknya berkias!
Sumber: blog cinta hangat

5 ulasan:

xiiinam berkata...

Kadang-kadang pening tengok anak menghafal istilah-istilah akaun dalam PAnya...

Sesekali baca surat kepada suami masa bertunang dulu...aduh...malu rasanya.....dia masih simpan elok-elok.....


Ya lah....zaman itu hanya berhubung dengan surat....jumpa berdua tak pernah pun...hi..hi..hi..

MUNSYI ragbar berkata...

cklah...
Masih smpan surat cinta tu...?
Memang seronok dibaca kembali.
Kalau dibuat kajian teks - semiotik, ketaksaan, tema-rema, keindahan dll - tentu bagus hasilnya.

Tak nak cuba?

ku tak sempurna berkata...

ekao simpan lagi ke surat cinta??

errr... bila nak bagi kat den plak...

OPOCOT!! tak malu punya perempuan... hihihi...




den tak pandai karang surat cinta.. surat mintak hutang pandai la :P

MUNSYI ragbar berkata...

KTS...

Surat cinta den dh dihanyutkan ke laut.
Skrg ni den dah takda bahasa cinta.

Cinta kat diri sendiri, kat tuhan, kat alam dan kat kawan2 ajela...

KTS? nak surat cinta...tgguuuu...

xiiinam berkata...

Haih....lamanya nak kena baca surat cinta ni......





Hilang??