26/06/10

ANEKDOT 165: AH, SERONOKNYA AKU KERJA GOMEN

Tak tahulah sama ada ada kebenaran atau tidak - bekerja dengan kerajaan lebih baik daripada bekerja sendiri atau bekerja dengan syarikat. Semasa seorang sahabat mengikuti LDK dalam kursus induksi beliau dan rakan-rakannya telah diminta "menyumbang saran" idea tentang itu. Antara dapatan beliau dan rakan-rakan:

1. Gaji mahal, ada elaun COCA COLA
2. Ada pencen, boleh goyang kaki
3. Boleh surf internet free
4. Ada library free
5. Awek ramai
6. Ada kantin murah
7. Toilet free (kalau kerja kedai toilet kena bayar)
8. Tak kena retrench macam kerja kilang
9. Hospital percuma

10. Ada persatuan pekerja, boleh ugut minta gaji naik
11. Balik on time, overtime takyah
12. Ada family day, makan free
13. Ada quarters free
14. Boleh dapat pangkat Datuk
15. Takyah kerja rajin sangat, gaji tetap naik
16. Boleh tidur kat surau kalau ngantuk, tak kantoi punya
17. Cuti banyak
18. Tak ada target (betul ke?)
19. Boleh minta transfer ke mana-mana
20. Bos tak garang...


dan senarainya berterusan...

Nota hujung: Bukankah kerja mesti ikhlas, tanpa mengira siapa majikan kita...?
Sumber: Catatan seorang sahabat

6 ulasan:

penjejak maya berkata...

salam,

keje gomen ni ekonomi gawat pun masih boleh tarik nafas lega dari kena buang..

MUNSYI ragbar berkata...

penjejak maya...

fuhh, lega! Kena kerja sampai pencen ni...

Syukur...

Ku Tak Sempurna berkata...

patutla ramai yg terkejar2 nak keja gomen..

TAPI kaaan,
bukan senang nak dapat keja dgn gomen ni. Org kata, klu 'kabel' kuat, senanglaaaa... oopppssss.. tu org kata.. errr.. no komen :)

Ku Tak Sempurna berkata...

no.5 tu?? errr.. awek ramai?? mmmmmmmm....


.
.


.
.

.
.

betul ke??

ckLah berkata...

Betul ke semua faedah yang tercatat tu orang kerja gomen dapat...wah!

MUNSYI ragbar berkata...

kts...

aweks ramai?
Tp semua orang lain yg punya...

Klu betulpun apa salahnya. kan?










cklah...


Ni kena tanya org yang tulis tu...

Kita sendiri kan tahu sebenarnya...sebab kita kerja gomen, kan, kan, kan?...










cklah...